TOMIK SCHOOL

1900 sq.m, Lviv Region

CONCEPT

 

Уявіть ідеальне місце, де діти робитимуть перші кроки до знань. Дитячий садочок і початкова школа із затишними сучасними класами, гірками, батутами, різноманітними спортивними локаціями, терасами, оглядовим майданчиком і навіть власним амфітеатром. Ненароком і сам захочеш стати шестирічним, аби опинитися в такому закладі.

Ви, певно, вже здогадалися, що такий заклад існує, а точніше він уже незабаром зʼявиться в мальовничому смт Брюховичі. 

Навчально-виховний простір “Томік” – приватна школа в комбінації з дитячим садочком, у проєктування якого ми вклали всю свою душу та власні дитячі фантазії.


 


 

 

ВИКЛИКОМ стало помістити величезний задум на маленькій площі. Саме тому кожен сантиметр ділянки, включно зі стінами будівлі, ми намагалися використати з користю. Приділили увагу найменшим деталям, адже саме деталі диктують якість.

 

АРХІТЕКТОР ПРОЄКТУ 

МИ УЯВЛЯЛИ навчальний простір, де дитина почуватиметься щасливою. У багатьох дитсадок чи школа асоціюються із нудними завданнями, правилами. У нашому випадку – це сучасний, стильний і, безумовно, безпечний простір, де учням буде комфортно й весело здобувати нові знання

 

ЗАМОВНИК

PLANNING

 

Увесь комплекс поділений на три блоки, один із яких основний, тож зовні помітно виділяється.  Усі три будівлі зʼєднуються між собою двоповерховими «мостиками». 

При проєктуванні ми враховували, що комплекс будуватиметься в селищі міського типу, де немає багатоповерхівок і великих площ. Важливо було вписатися в контекст оточуючої забудови, але й підкреслити власну особливість, стати впізнаваними. Сама будівля не схожа на громадську установу. Вона масштабна, проте форми радше нагадують приватний будинок, аніж навчальний заклад. Постала потреба відшукати баланс, і нам це вдалося. 

НА ОБ'ЄКТІ МАЄМО МАЙЖЕ ЧОТИРИМЕТРОВІ СТЕЛІ. 

В ПЛАНУВАННІ - ВІТАЛЬНЯ, ДВІ СПАЛЬНІ ТА ДВА САНВУЗЛИ З ПРАЛЬНЕЮ ПОЄДНАНІ МІЖ СОБОЮ КУХНЕЮ ТА КОРИДОРОМ.

VISUALIZATION

 

З архітектурних міркувань акцент вирішили робити на головному корпусі будівлі. Попри те, що це центральний блок, необхідність його додатково виділити нікуди не ділася. Тоді народилася ідея створити масштабну трубу, яка імітує димохід. Нам вдалося вкласти в неї не лише опцію впізнаваності, а й функціональність та приховані сенси. 

Першочергово, звісно, труба привертає увагу і ненавʼязливо виділяє школу серед інших будинків. Утім, окрім цього, всередину “димоходу” інтегровані круглі сходи. Доступ до них є з третього поверху, а також із вулиці. Діти під наглядом вчителів або батьків підніматимуться нагору, де встановлять телескоп, та дивитимуться на мальовничі пейзажі навколо. Краєвиди цієї місцевості, на думку нашої команди, не можна було просто проігнорувати, тож навіть їх ми врахували в проєктуванні. 

 

 

Таку акцентну деталь не можна було залишити без смислового значення. Сенс наші архітектори вклали простий, але зрозумілий і ціннісний: піднімаючись нагору, діти зростають, прогресують, розвиваються, удосконалюються. На вершині їх чекає винагорода – можливість побачити неосяжний світ. Так працюють і знання – треба докласти зусиль, аби піднятися до бажаного рівня.

Додамо, що помилуватися краєвидами можна не лише нагорі труби, а й на терасах з покрівлею, які стануть додатковою зоною відпочинку і для дорослих, і для малечі.

 

 

У брендуванні закладу було багато кольорів: синій, зелений, помаранчевий і жовтий. Ми обрали акцентним останній, і цьому є пояснення: більшість фасадних матеріалів, які ми використовуватимемо, мають сірі та білі відтінки, а з ними найбільш вдало контрастує саме жовтий. Його можна відшукати всюди. Жовтий став помітною ниточкою, що поєднує між собою більшість елементів на території навчального закладу.  

Велику увагу ми приділили ландшафту: покриття, мощення, газон. Ці речі здаються другорядними, але вони зрештою стають “найсмачнішими”. 

Вуличні батути, дерева, навколо яких інтегровані лавки та цікаві речі в благоустрої, без яких уся територія була би рівною і відверто нудною, нічим непримітною. Про це варто було подбати заздалегідь, заклавши відповідний фундамент.

У ландшафт, зокрема, інтегровані величезні шахи, які також виконують функцію впізнаваності, проте можуть бути використані і як місця для сидіння.

Нормативна документація вимагає, аби в такого типу закладах була 30-метрова бігова доріжка. Ми зіштовхнулися із проблемою – на ділянці не було рівної лінії необхідної довжини та ширини, окрім зони перед головним фасадом. Туди ми її і втіснили, дотримавшись усіх норм та рекомендацій.  

Спортивний розвиток дітей на вулиці також забезпечуватимуть міні майданчик для гри у баскетбол і тенісні столи жовтого кольору, які виготовлятимуться під замовлення. 

Зі сторони спортивного майданчика є глуха виступаюча стіна, яку ми також не могли не використати з користю. З неї вирішили зробили зону для занять скелелазінням. Внизу розмістили настил та водонепроникний мат для безпеки дітей. 

Амфітеатр – наш особливий задум та унікальна фішка навчально-виховного комплексу. Складається він із трьох рівнів і облаштований фактично як кінотеатр. Утім, окрім стандартних сидячих місць, тут зустрічаємо також батут, який розмістився просто перед стіною-«екраном». Він облаштований у тандемі із вертикальною сіткою, яка слугує розвагою для дітей, а також додатковим «шляхом» для їхнього переміщення з нижнього поверху на верхній. 

 

У цій зоні діти зможуть дивитися мультфільми та навчальний відеоконтент. І хоча територія здається невеликою, завдяки багатоповерхневому розташуванню місць, ми реалізували можливість залучити максимальну кількість глядачів: з рівня землі, з батута, другого та третього поверхів. З кожного рівня є вихід на вулицю, а третій поверх суміжний із кабінетом інформатики, з якого можна керувати технічною складовою амфітеатру. 

Ще одна цікавинка: гірка, яка веде із другого поверху амфітеатру на дитячий майданчик. Тобто малеча після перегляду мультиків за необхідності зможе легко спуститися на вулицю. Там вже на них чекають гойдалки, пісочниця, ще батути та інші вуличні активності, виконані в єдиному стилі із дотриманням загальної айдентики.

Сьогодні, як і завжди, найбільшою турботою про дітей є їхня безпека. Для її гарантування в закладі облаштоване містке бомбосховище з двома входами та виходами на випадок, якщо один із них буде заблокований. 

 

Також важливо, що на території є автомобільна стоянка для батьків і місце для висадки дітей. Це вкрай важливий безпековий фактор.

НАД ПРОЄКТОМПРАЦЮВАЛИ

Roman Verbischuk

Roman Verbischuk

Founder & Architect
Mykhailo Puto

Mykhailo Puto

Implementation Manager
Artem Vitiuk

Artem Vitiuk

Architect
Vasyl Yarema

Vasyl Yarema

Interior Designer

POLY
НА ЗВʼЯЗКУ

ВАША ЗАЯВКА УСПІШНО ПРИЙНЯТА!
ОЧІКУЙТЕ НА ДЗВІНОК